torsdag den 8. oktober 2009

Kebabistan vs. Danemarkia

Reportajul atat de discutat in ultima vreme si transmis in aceasta seara de canalul Al Jazeera, tocmai s-a terminat. Desi au existat temeri ca filmul va insista doar pe faptul ca Danemarca e o tara rasista, in realitate reportajul contine opinii diametral opuse -pro si contra- intr-o proportie egala.


In reportaj apar politicieni, politisti, membri ai bandelor criminale atat din Hells Angels (traficanti de droguri de etnie daneza) cat si din Black Cobra si The International Club (traficanti de droguri de origine straina), precum si emigranti obisnuiti. Cu totii isi expun punctul de vedere despre Danemarca si problema integrarii.


Filmul incepe prin a povesti ca Danemarca este una dintre cele mai sigure societati din Europa, dar ca in ultimii ani tara a devenit nesigura din cauza conflictului dintre bandele de etnie daneza si cele ale emigrantilor.


Apoi se descrie cum au sosit primii emigranti turci in Danemarca veniti la munca in anii '60, apoi cum in anii '90 au intrat refugiatii din fosta Iugoslavie. Filmul arata apoi un centru de primire al azilantilor spunandu-se cum oamenii asteapta si cativa ani sa primeasca un raspuns.Un azilant din Irak spune ca daca s-ar intoarce in Irak ar fi ucis pe loc de soldati, dar e nevoit sa astepte cu anii in Danemarca nefiind insa sigur ca va ramane, si asta il omoara incet pe dinauntru.


Ministra Protectiei Sociale Karen Ellemann e deasemenea intervievata in emisiune, si ea apara politica guvernului danez. Printre altele, ea spune ca politica e dura dar si regulile sunt respectate.


Dupa 20 de minute de emisiune si o pauza de publicitate, critica la adresa Danemarcei devine ceva mai dura.


Emisiunea explica cum ca prima generatie de straini musulmani veniti in tara s-a descurcat relativ bine, si s-a putut autointretine economic. Dar a doua si a treia generatie a avut greutati din ce in ce mai mari in a gasi de lucru si de-a se descurca singura. Conform regizorului, aceasta este explicatia principala a existentei bandelor de emigranti.


Este citat in acest context ministrul justitiei Brian Mikkelsen, care declara ca emigrantii care fac scandal ar trebui expulzati.


Apoi se dau pe post imagini din Nørrebro in København, unde diversi tineri emigranti isi dau cu parerea sub acoperirea anonimatului. Acestia spun ca membrii Hells Angels incearca sa-i omoare prin orice mijloace. In acelasi timp emigrantii se plang ca politia tine cu HA.


Tinerii sustin ca HA ii urmareste ca sa-i omoare din mtive de rasa. Parerea lor e ca conflictul intre bande are natura rasiala, si nu se pomeneste deloc de neintelegerile generate de controlul pietii de cocaina.


Acest punct de vedere e respins de purtatorul de cuvant al HA -Jørn "Jønke" Nielsen-, care spune ca el personal nu e in conflict cu nimeni. In schimb da vina pe jurnalisti si presa in general.


La final documentarul il prezinta pe cantarestul si rapperul Issam B din formatia multietnica daneza Outlandish. El spune ca nici el, nici tatal sau nu au avut momente in care sa fi simtit rasismul pe propria lor piele. Parerea lui e ca rasismul nu se gaseste numai in Danemarca, ci e o problema internationala.


Sursa

Comentar nordjylland: programul dureaza in total 45 de minute. Chiar daca nu e incendiar, mai bate un cui in imaginea si asa sifonata a Danemarcei in Orientul Mijlociu. Da apa la moara PIEI si acolitilor ei. N-o sa-i mearga mai bine nici unui emigrant in DK daca danezii sunt atacati cu mizerii din astea.

Ingen kommentarer: