onsdag den 7. oktober 2009

Palestina, taram de vis

Danemarca este o tara rasista care vrea sa trimita toti emigrantii la dracu in praznic. Aceasta este imaginea indusa in subconstient de un nou film documentar care va fi transmis joi 8 octombrie seara pe canalul arab Al Jazeera. Acest anunt e facut de ziarul danez online de limba araba akhbar.dk.


Omul din spatele filmului este un danez de origine palestiniana pe numele sau Awad Joumaa. In interviul acordat portalului akhbar.dk, acesta spune ca filmul va surprinde telespectatorii si va arata cu claritate ce e putred in Danemarca.


Regizorul spera ca in acest fel va deschide o discutie-dezbatere asupra influentei partidelor de dreapta din Danemarca.


"-Spectatorii arabi au o imaginea mult prea pozitiva asupra Danemarcei la ora actuala. Eu in schimb vreau sa-i informez ca exista un rasism generalizat in Danemarca si ca mare parte a legilor daneze sunt discriminatorii la adresa emigrantilor", spune el.


Awad Joumaa nu e de acord cu acuzatia ca doreste sa faca rau Danemarcei prin filmul sau. Parerea lui e ca rasismul din Danemarca e o problema grava pe care are tot dreptul ca jurnalist sa o scoata in evidenta.


"-Sunt danez, si am facut acest film pentru a ajuta Danemarca in a recunoaste problemele sociale grave care constau in ura fata de straini si eternele sicane contra musulmanilor. Politicienii danezi trebuie sa recunoasca aceste probleme si sa inceapa sa faca ceva concret pentru a le rezolva. Eu percep filmul ca pe o autocritica aduca conditiei mele de danez, si o incercare de-a salva Danemarca", spune regizorul filmului.


Acesta nu-si ascunde opinia conform careia ideologia dreptei a ocupat Danemarca si domina dezbaterile publice. In acelasi timp, el neaga acuzatia ca ar fi facut un film care arata numai aspecte negative din Danemarca.


"- Al Jazeera a aratat multe emisiuni pozitive la adresa Danemarcei in acest an. Canalul a prezentat printre altele povestile de succes ale mai multor danezi de origine araba. Deci nu cred ca putem fi acuzati ca aratam numai partea negativa a Danemarcei. Prin acest film eu incerc sa povestesc ce cred eu si care-au fost experientele mele personale din aceasta tara", spune el cerand jurnalistilor danezi si politicienilor sa urmareasca filmul inainte de-al judeca.


Filmul va fi reluat de doua ori in decursul sfarsitului de saptamana.


Comentariu nordjylland: Palestina e mare si frumoasa, ia ziceti voi la mandea, de ce nu mergeti voi acasa? O s-o doboare filmul asta de cacat pe PIA, animalelor? Pacat ca prostia nu doare, ca ati urla ca din gura de muiezin prosoapelor.

Ingen kommentarer: