søndag den 4. oktober 2009

Creativitate in industria alimentara daneza

Trei din cele 12 malluri controlate saptamna trecuta de Sanepidul danez (Fødevarestyrelsen) au fost descoperite ca au reimpachetat carnea cruda cu termen de garantie depasit, schimband data de garantie pe noile ambalaje.


Ultimul caz a fost la SuperBest in Brønderslev, unde macelarul a fost data afara. Macelarul de la Superbest a fost descoperit pentru ca erau prea multe ambalaje goale aruncate la gunoi. Carnea tocmai fusese pusa in ambalaje noi si repusa in vanzare.


Daca in acest caz carnea nu apucase sa se strice, nu acelasi lucru se poate spune despre multe alte magazine.
Ekstra Bladet a facut de curand sondaje anonime printre macelarii angajati de malluri si a aflat urmatoarele povesti de groaza:


"- Nu doar carnea tocata se reimpacheteaza cand expira, ci toate sortimentele: pentru fripturi, cotlete etc. Cand carnea cruda nu e vanduta nici a doua oara pana la expirarea noii date de garantie, atunci primeste un tratament cu mirodenii mexicane si i se pune un semn de "buna pentru grill". In acest mod lumea nu mai poate vedea carnea maronie ci numai mirodeniile. Dupa aceea e din nou reimpachetata. De aceea nu trebuie niciodata cumparata carnea proaspata camuflata cu mirodenii", scrie un respondent.


"- Am terminat scoala de macelar la Prima, care acum se numeste SuperBest. Reimpachetarea carnii are loc in mod normal luni si joi dimineata inainte de ora deschiderii. Marfurile care nu arata prea bine se marineaza. Cele mai degradate se tranforma in saramura, sau se afumeaza, iar altele sunt tranformate in carnati", dezvaluie un al doilea macelar.


Iata si a treia dezvaluire:


"- Hai sa luam o fleica de vita. La inceput e pusa la vanzare ca fleica pentru friptura. Dupa doua zile se taie in bucati mai mici si devine carne de grill. Dupa inca doua zile se presara cu piper si alte mirodenii. Dupa inca doua zile se spala in apa si se da la tocat fiind apoi vanduta drept tocatura de vaca. Aceasta carene tocata poate fi si ea refolosita de mai multe ori, cu conditia sa fie amestecata cu o alta carne ceva mai proaspata. Tot aceasta carne tocata sfarseste in cele din urma sa fie pusa pe pizzele asa zis 'hjemmelavede'."

Sursa

Ingen kommentarer: